Strausz Kálmán (1977–1996)

1977-től 1996-ig az énekkar vezetője, Liszt-díjas karnagy. Irányítása alatt az énekkar egyre inkább állandó résztvevője lett a hazai koncertéletnek. A repertoár döntő többségét oratorikus művek jelentették.

Strausz Kálmán 1950-ben született Sarkadon. Iskoláit Gyulán és Esztergomban végezte. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1974-ben fejezte be tanulmányait, pályáját a Magyar Rádió zenei szerkesztőjeként kezdte. Ezt követően a Magyar Televízió klasszikus zenei osztályát vezette, majd 1983-tól tanárként a Zeneművészeti Főiskolán a karvezető-képzésben is részt vett.

1977-ben, Lantos Rezső halála után rá, a frissen végzett, pályakezdő karnagyra bízták az akkori KISZ Központi Kórus vezetését. Sok emlékezetes hangverseny, külföldi vendégszereplés, kórusverseny fűződik a nevéhez. A Budapesti Ifjúsági Kórus mellett a szintén nem hivatásos százhalombattai Liszt Ferenc Kórust és a hivatásos debreceni Kodály Kórust is vezette (1985).

1995-ben a Magyar Rádió Kórusának vezető karnagyává nevezték ki, ekkor adta át az énekkar vezetését Gerenday Ágnesnek, addigi helyettesének.

[Strausz Kálmán oldala: http://www.strauszkalman.info/Magyar.html ]