Gerenday Ágnes (1996–2023)

A Budapesti Lantos Kórus (korábban: Budapesti Ifjúsági Kórus) 1996 és 2023 közötti művészeti vezetője Budapesten született. 1976-ban végezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár és karvezető szakán többek között Gaál Margit, Vásárhelyi Zoltán, Maklári József, Ónody Márta, Nagy Olivér és Szokolay Sándor növendékeként. Az Akadémia elvégzése után egy évig az MTA Zenetudományi Intézet Népzenekutató csoportjában dolgozott Sárosi Bálint és Vikár László irányításával, majd a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán tanított öt évig zeneelméletet, zenetörténetet, karvezetést és tantárgy-pedagógiát. 10 évig tanított a Budapesti Tanítóképző Főiskola esti és levelező tagozatán.
Külsős zenei szerkesztőként 28 éven át közreműködött a Kossuth és a Bartók Rádió számos zenei és irodalmi műsorának létrehozatalában, munkatársa volt a Calypso Rádiónak és rövid ideig az Egri Katolikus Rádiónak.
1983-tól 2016-ig a mindenkori kulturális minisztérium Művészeti Főosztályán dolgozott a hivatásos zenei élet referenseként. Ezért a munkájáért szakmai tanácsadói címet kapott, majd elnyerte a Magyary Zoltán díjat.
Számos kórusnál töltött be zongorakísérői és helyettes karnagyi szerepet – Ganz Kapcsolók és Készülékek Gyára Új Világ Férfikara, Volánbusz Liszt Ferenc Férfikar, Solymári Férfikar, Láng-Acélhang Férfikar. Ez utóbbi vezetését 2009-től vette át édesapjától, Gerenday Endrétől.
A Budapest Ifjúsági Kórusban végzett szakmai tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
Az 1998-ban Strausz Kálmán és Hollerung Gábor, valamint kórusaik által létrehozott Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és a nyomában létrejött nemzetközi versenyek, kórusolimpiák egész sorozatának állandó zsűrititkára volt.
2023-ban bekövetkezett hirtelen haláláig a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek – KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, valamint nemzetközi kórusversenyek állandó meghívott zsűritagja volt.