Lantos Rezső Emlékalapítvány

Az alapítvány ötlete 1997-ben született meg, ez volt névadónk születésének 70., halálának pedig 20. évfordulója. Az alapítók, Lantos Edit (Lantos Rezső özvegye), valamint a Budapesti Ifjúsági Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes) anyagi támogatásával és a kórus volt tagjainak lelkes közreműködésével olyan szervezet jött létre, mely céljául Lantos Rezső emlékének ápolását, valamint az ő szellemi öröksége nyomán a hazai kórusélet fellendítését, fiatal tehetségek támogatását tűzte ki.

A fenti célokat a következő módon valósítjuk meg:

archívum

Az alapítvány kiadta és folyamatosan terjeszti Lantos Rezső eredeti felvételeit – a reprezentatív CD-lemez megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiuma támogatta. Hitünk szerint a felvételeken megszólaló muzsikából sugárzó átütő erő ma is ugyanolyan intenzíven hat a közönségre, mint annak idején, mikor még élőben is hallható volt.

– pénzdíjak, ösztöndíjak juttatása tehetséges fiatal karnagyok számára

Az alapítvány második feladata, vállalt missziója, hogy névadónk szellemiségét követve fiatal tehetségeket támogasson. Az első években ez évente egy-két díjat vagy külföldi mesterkurzusra szóló ösztöndíjat jelentett. Három nagy rendezvénysorozaton ajánljuk fel ezeket a díjakat: a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen, illetve a Kodály Zoltán Magyar Nemzeti Kórusversenyen. A nyertest mindhárom helyszínen a nagy szakmai tekintélynek örvendő nemzetközi zsűri választja ki a versenyen részt vevő fiatal magyar karnagyok közül. (Az alapító okirat megfogalmazása szerint: „támogatott lehet az a negyvenedik életévét be nem töltött, büntetlen személy, aki karnagyként a magyar vagy nemzetközi kórusmozgalomban ténylegesen dolgozik és a zenei szakma által rangosnak tekintett kórusversenyeken együttesével sikeresen szerepel”.) A 2002-2003-as tanévtől egy újabb ösztöndíj kiadására nyílt anyagi lehetőségünk. Ezt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve adjuk ki. Az egyetem karvezetés tanszaka évente teremt lehetőséget arra, hogy a negyed- és ötödéves hallgatók összemérjék tudásukat. Az első ilyen alkalom a II. Magyar Karvezető Konferencia részeként megrendezésre került háziversenyen adódott, ahol két ösztöndíjat osztottunk ki végül: a zsűri és az értő közönség voksai alapján.

– közösség

Alapítványunk harmadik vállalt feladata, hogy fenntartsa és tovább éltesse azt a közösséget, amelynek tagjai még őrzik Lantos Rezső (számukra egyszerűen Rudi bácsi) személyes varázsának emlékét. Eleinte évente egyszer találkoztunk a Farkasréti temetőben, ahol a kórus régi és mai tagjai közös énekléssel, koszorúzással emlékeztek meg alapító karnagyukról.

– koncertek

Végül, de nem utolsósorban minden évben szervezünk egy olyan koncertet (általában november-december táján), ahol nézőtéren vagy fellépőként találkozhatnak egymással a kórus hajdani és jelenlegi dalosai, továbbá meghívott vendégművészek, szólisták. Emellett ötévente kerül sor arra a nagyszabású kórustalálkozóra, ahol az elmúlt időszak Lantos Rezső-díjasait látjuk vendégül énekkaraikkal együtt egy-egy teltházas estére.

Támogatóink