A kórus
története

A kórus története

A Budapesti Lantos (korábban: Ifjúsági) Kórus elődjét 1950-ben alapította Darázs Árpád és Lantos Rezső Liszt-díjas karnagy. Darázs Árpád külföldre távozása után Lantos Rezső korán bekövetkezett haláláig, 1977-ig állt az együttes élén feleségével, Lantos Edittel együtt. Vezetése alatt a kórus nagy sikerrel vett részt fesztiválokon Európa szerte, első díjak sokaságával térve haza szinte minden jelentős nemzetközi versenyről (Arezzo, Hága, Llangollen, Debrecen stb.). Ebben az időben számos magyar szerző ajánlotta művét az énekkarnak (többek között Bárdos Lajos tizenegy művét írta az énekkar részére).
1977-től 1996-ig az énekkar vezetője Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy volt. Ez alatt az idő alatt az énekkar egyre inkább állandó résztvevője lett a hazai koncertéletnek. Repertoárja döntő többségét oratorikus művek sokasága jelentette.
1996 és 2023 között az énekkar vezető karnagya Gerenday Ágnes, aki 1986-tól másodkarnagya volt a kórusnak. Ez idő óta az énekkar egyaránt énekel oratóriumokat és a cappella műveket (egyházi kórusművek, versmegzenésítések, népdalfeldolgozások). A kórus az utóbbi években többször sikeresen szerepelt Hollandiában, Svájcban, Csehországban, Lengyelországban, Erdélyben, Ausztriában, Svájcban és Romániában. Gerenday Ágnes halála után, 2023-tól a kórus művészeti vezetője Szarka Tamás, aki 2017-ben került az együtteshez másodkarnagyként. Az énekkar rendszeres visszatérő vendége volt a salzburgi koncertévadnak. Talentum Kórus néven nagy sikert arattak Bach Karácsonyi oratórium, Händel Messiás, Franz Schmidt A hétpecsétes könyv és Benjamin Britten Háborús requiem című műveinek előadásával. Több éven keresztül rendszeres közreműködői voltak a Festspielhaus újévi koncertjeinek (Beethoven: 9. (d-moll) szimfónia, Orff: Carmina Burana). Számos CD-felvételen működtek közre (például Max Bruch Mózes, 2002; Ghymes – Álombálom, 2008; Sümegi Eszter – Gluck arias, 2011), készítettek demo CD és DVD felvételeket is saját hangversenyeikről.
Az énekkar és Lantos Rezső özvegye 1997-ben közösen hozták létre a Lantos Rezső Emlékalapítványt, amely tehetséges, fiatal karnagyok támogatását tűzte ki céljául, ennek jegyében díjakat adott a legjelentősebb hazai versenyeken (Debrecen, Budapest). 2003-tól kezdeményezésére hozta létre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a fiatal karvezetők számára a Lantos Rezső nevét viselő karvezető versenyt. A Budapesti Ifjúsági Kórus 2017-ben vette fel az alapító karnagy nevét születésének 90. évfordulója alkalmából. 2021-ben elnyerték a nem hivatásos művészeti együttesek számára művészeti munkájuk elismeréséért adható legmagasabb szakmai kitüntetést, a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat.