Strausz Kálmán

1977-től 1996-ig az énekkar vezetője, Liszt-díjas karnagy. Irányítása alatt az énekkar egyre inkább állandó résztvevője lett a hazai koncertéletnek. A repertoár döntő többségét ebben az időben oratorikus művek jelentették. 1990-ben az énekkar új nevet vett fel, ettől az időtől kezdve Budapesti Ifjúsági Kórus néven szerepelt a magyar zenei életben.

Strausz Kálmán 1950-ben született Sarkadon. Iskoláit Gyulán és Esztergomban végezte. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát 1974-ben fejezte be, pályáját a Magyar Rádió zenei szerkesztőjeként kezdte. Ezt követően a Magyar Televízió klasszikus zenei osztályát vezette, majd 1983-tól tanárként a Zeneművészeti Főiskolán a karmesterképzésben is részt vett.

1977-ben, Lantos Rezső halála után rá, a frissen végzett, pályakezdő karnagyra bízták az akkori KISZ Központi Kórus vezetését. Sok emlékezetes hangverseny, külföldi vendégszereplés, kórusverseny fűződik a nevéhez. Amatőr kórusunk dirigálása mellett a szintén amatőr százhalombattai Liszt Ferenc Kórust és a hivatásos debreceni Kodály Kórust is vezette (1985). Amikor 1995-ben a Magyar Rádió Kórusának vezető karnagyává nevezték ki, már nem juthatott elegendő ideje az amatőr kórusmozgalom számára. Ekkor adta át az irányítást Gerenday Ágnesnek, addigi helyettesének.

(Kálmán honlapja itt érhető el)